maanantai 2. toukokuuta 2011

E-savuke Testi 1.0

Tupakan polton lopettaminen on varmasti monen pitkäaikaisen nortin tupruttelijan mielessä aika-ajoin, ellei useamminkin. Henkilökohtaisista kokemuksista tiedän että helppoa se ei missään tapauksessa ole.
Itse olen polttanut reilu 10vuotta askin päivässä ja sitä ennen enemmän tai vähemmän säännöllisesti jokusen vuoden. Lopettamiskeinoina olen kokeillut aikalailla kaikkea mitä markkinoilta löytyy, jopa lääkärintarkastuksen kautta saatavaa järjettömän hintaista lääkekuuria (zyban), kuitenkaan lopettamisessa likikään onnistumatta.
Jos olisi vain keino jolla saisi tupakoinnin hyvät puolet (nikotiinin), eikä juurikaan huonoja puolia (terva, häkä ym palamisen sivutuotteet)
Jännästi tuli tuossa erään paikallisen iloisen automarketin tupakkahuoneessa vastaan merkillinen herrasmies sormiensa välissä lähinnä kynää muistuttava kapistus jota siinä imeskeli ja josta oikein tuli jonkinlaista "savuakin". Hän kertoi tuotteen olevan elektroninen savuke, jota maistettuani, ja propagandat kuultuani, innostuin kyseisestä tuotteesta ja aloin hakea mahdollisia faktoja laitteen saatavuudesta ja terveyshaitoista.
Pääasiassa tämä blogi tulee käsittelemään PUOLUEETTOMASTI henkilökohtaisia kokemuksiani ja tuntemuksiani vaihtaessani normaalin tupakan elektroniseen ainakin kuukauden ajaksi. Miksi näin? Siksi, että itse kyseistä tietoa hakiessani en löytänyt yhtään selkeää ja tarkkaa blogia tms jossa kuvailtaisiin vaikutuksia mieleen ja kehoon. Ja sitä paitsi blogin pitäminen on trendikästä :)
E-savukkeista enemmän nippelitietoa hakevan kehoitan tässä vaiheessa suuntaamaan huomiotaan myös tuonne www.e-savuke.com suuntaan. Hankkimani etukäteistieto on pitkälti sieltä peräisin. Kaikki esittämäni asiat eivät siis ole mitään absoluuttisia totuuksia vaan omia mielipiteitäni kustakin asiasta. Myös laitteiden tiedoista ja muusta vastaavasta saattaa ammattilaisen silmään osua virhetietoa tms. Yritän parhaani mukaan uusia asioita oppiessani oikaista tai korjailla tekstejä jälkikäteen.

E-savuke eli elektroninen tupakka tai sähkötupakka kuten se tällä hetkellä paremmin tunnetaan on sähköllä toimiva analogista savuketta (tupakkaa) imitoiva laite.
Sähkötupakka saattaa näyttää oikealta tupakalta mutta todellisuudessa se on metallinen/muovinen putkilo, jonka sisällä on erilaisia elektronisia komponentteja. Sähkötupakassa tupakanpuru korvataan nesteellä jota kuumentamalla laitteesta on mahdollista imeä savua muistuttavaa vesihöyryä. Sähkötupakka siis muistuttaa
ulkoisesti ja käytöltään hyvin paljon oikeaa tupakkaa mutta siitä imetään höyryä, ei savua. (e-savuke.com)

E-tupakan ja normi tupakan hyötyjä ja haittoja etsiessä lukuisilta foorumeilta, blogeilta yms, kävi useasti selville että e-savukkeen toimiessa ilman palamista jää siitä syntyvät haittakaasut pois. Myöskään tervaa kyseiset tuotteet eivät sisällä. Siltikään yhtään suoraa ja rehellistä tutkimusta näiden kahden välillä en löytänyt. Hyvin äkkiä tuli mieleen muutaman "luotettavan" tahon tuotteita verratessa ettei vaan olisi tupakkayhtiöillä jotain tekemistä testitulosten kanssa.. kuitenkin kun miettii tupakkamarkkinoilla vuosittain liikkuvaa rahamälliä. Joka luonnollisesti sähkötupakan mahdollisesti yleistyessä siirtyisi "väärille" markkinoille. tsot tsot. laittomaksi moinen! Ja miten kävikään...

Sähkötupakassa käytettävästä nesteestä (e-neste) on nikotiinittomia ja nikotiinia sisältäviä versioita. Mainittakoot että suomessa tällä hetkellä nikotiiniversion myyminen on kielletty tarkkojen testitulosten sopivasti puuttuessa :D
Ensimmäinen kompastuskivi meinasikin olla tiedonsaannin puute nikotiinia sisältävän e-nesteen tilaamisesta suomeen.. Tullin ja fimean sivustoja selatessa tuli väkisin käsitys, että nikotiinia sisältävä e-neste määritellään reseptilääkkeeksi, jota varten siis olisi haettava resepti. Kyseistä tuotetta ei Suomessa myydä, jolloin fimean politiikka on se ettei reseptiä tai poikkeuslupaa myönnetä koska korvaavia tuotteita on saatavilla esim. nikotiinipurukumit tahi -laastarit.
Sitten menin ja löysin (jälleen e-savuke.com) katkelman oikeudenkäynnistä joka oli ratkennut 28.2.2011 ja sisälsi seuraavanlaisen sanoman:

"Oikeudessa käsitelty juttu nikotiinin (e-neste) tilaamisesta ETA-alueelta päättyi syytetyn hyväksi ja tämä vapautui lääkerikossyytteestä. Oikeuden tulkinta oli että annoskoot sisälsivät niin pieniä määriä nikotiinia että reseptiä niiden hankkimiseen ei tarvita. Tämän päätöksen jälkeen Tulli on palauttanut takavarikoimansa
sähkötupakkatilaukset nikotiineineen, myös aiemmin määritellyn nikotiinipitoisuuden ylittävät tuotteet. Tällä hetkellä on siis hieman epäselvää minkälaisia määriä nikotiinia voi tilata. Tämän hetken tiedon mukaan nikotiinia sisältävää e-nestettä voi siis tilata ETA-alueen sisäpuolelta"
Jonkinlainen suuntaa antava tieto löytyi kuitenkin e-savukkeen sivuja taas lisää tutkittuani..
"Jos haluat pelata tässä vaiheessa varman päälle niin pidä ylärajana Fimean ilmoittamaa 420 milligrammaa joka on käytännössä esimerkiksi 30ml pullo 14mg e-nestettä. Laskutoimitus menee niin että kerrot milligrammat millilitrojen määrällä. Tässä tapauksessa 14mg x 30ml joka on juuri 420mg eli sallittu enimmäismäärä per pakkaus. (e-savuke.com)"

Elikkäs eikun shoppailemaan.
Ensimmäisenä siis etsiskelemään nettikauppoja ETA- alueelta. Jälleen e-savuke.com oli minua etevämpi ja käytin siis surutta sivuston linkkipalveluita hyväkseni ja löysinkin muutaman sopivan puljun.

http://www.gecigarette.com
http://www.liberty-flights.co.uk/
http://www.enjuice.co.uk/ 
http://www.totallywicked-eliquid.co.uk/
http://www.theelectroniccigarette.co.uk/ 
http://www.mojurepublic.com/ 
http://www.cloud9vaping.co.uk/ 

Seuraava ongelma. Näin aloittelijana tuntuu olevan tajuttoman vaikeaa saada järkikielistä informaatiota eri e-savuketyypeistä. Mikä malli on paras minulle? Mikä merkki? Automaattinen vai manuaalinen? Mikä helvetti on cartomizer?! Näihinkin kysymyksiin tuntui vastauksen saaminen olevan hyvinkin vaikeaa ja jotenkin videoita tms tekevät olettivat kaikkien nämä perusasiat jo tietävän.
Joitain Youtube videoita ja random blogeja selailtuani päätin valita Riva 510 e-savukkeen. Monessa tapauksessa mainostettiin tuotteen paksua höyryntuottoa(joka mielestäni savukkeen poltossa tärkeää) sekä hyvää akun kestoa 750mAh tuottonsa ansiosta. Vielä jäi kuitenkin tarkemmin selvittämättä erot esimerkiksi 910 -malliin..
Tilauksen tein liberty flightsista oikeastaan ilman isompia suosituksia mistään saamatta. Ainoa houkutin kyseisille sivuille oli 10% alennuskoodi jonka jokainen tuolta e-savukkeen kautta löytää.
Itse tilasin Lite Bundle version, jolloin savukepakettiin kuuluu 2 x atomisoijaa, 1 x atomisoijan suojaholkki, 2 x Akkua, 10 nestesäiliötä sekä seinä-/usblaturi. Eli periaatteessa kaksi e-savuketta, koska atomisoijan suojaholkkia ei välttämättä tarvita. Pääasiassa ilmeisesti esteettisyyden takia olemassa / jonkinlainen lämpösuoja sormille atomisoijan lämmetessä (kuinkahan helvetin kuumaksi se oikein tulee?!)
Myös e-nesteitä on satoja erilaisia perustuen makuun, höyryntuottoon, kurkkutuntumaan, nikotiinin määrään, ymym. Kaikkeen tutkimiseen jo kyllästyneenä päätin enempiä tutkimatta, ja hieman e-savukkeen suositeltuja nikotiinin maksimimääriä uhmaten, tilata 30mg (18mg nikotiinia) omenan makuista sekä 30mg (18mg nikotiinia) USA mix (ei käryäkään mitä mahtaa olla, mutta pitäisi maistua tupakalle) e-nestettä.
Koko paketti maksoi alennusten jälkeen 56,76£ eli 63,83€ postimaksuineen. Eli ei mielestäni paha.

Paketin tilasin 23.4 ja kaikista vapinoistani nikotiinin määrän ylittymistä koskien huolimatta oli postilaatikko kolahtanut ja hain tuotteen postista tänään..
Lääkärin diagnoosi samalle päivämäärälle on keuhkoputkentulehdus eli täysmittaiseen testaamiseen pääsen e-savukkeeni / omien akkujeni latauduttua..
Lokikirjamerkintä : Röökin vedon lopetan tällä päivämäärällä.. ainakin toistaiseksi.
Riva 510 Lite Bundle (Liberty Flights)



jatkoa seuraa...

5 kommenttia:

  1. Hyvää tekstiä oli! Odotan innolla jatkoa! Yksi virhe löytyi...oikeudenkäynnin päivämäärä.

    VastaaPoista
  2. HAHA, ei oo jumalauta totta.

    VastaaPoista
  3. Tupakoimattomat ei huutele siellä ;)

    VastaaPoista
  4. Minäkin olen kokeilut kaiken laista vieroitusta tupakasta,mutta nyt tää on näköjään viimeinen vaihtoehto ,tämä sähkötupakka nikotiinilla,kiitos muille kirjoitajille,linkeistä ja vinkeistä + tiedosta =)

    VastaaPoista