torstai 19. toukokuuta 2011

FrequentlyAskedQuestions?

Jonkin verran on tullut kyselyä varsinkin höyryttelyn juuri aloittaneilta e-savukkeiden ja siihen liittyvien "varusteiden" käytöstä sekä huoltotoimenpiteistä. Ajattelinkin tehdä jonkinlaisen tekstin, omiin kokemuksiini perustuen, löylylaitteiston kuosittamisesta, joka päiväisistä ongelmista sekä käytännön pikku kikoista, jotka saattavat jossain määrin auttaa aloittelevaa höyryttelijää. Sekä päivittää hieman aikaisemmin teksteissäni ollutta infoa laitteista.
Kaikki tässä tekstissä olevat kokemukset ovat peräisin käyttämästäni laitteistosta, joka pohjautuu 510 atomisoijaan ja siihen liittyviin tarvikkeisiin. 901 ja muiden mallien testiä ja käyttökokemuksia varmasti jossain tulevaisuudessa tännekin ilmestyy, jahka kyseisiä laitteita saan aikaiseksi tilailla. Tässä vaiheessa esim. esitäytetyt tipit, hankalat refilli systeemit tms tuntuvat hankalammilta, kalliimmilta ja tätä kautta turhemmilta ratkaisuilta löylyttelyssä joka hoituu nykyisillä systeemeillä aivan hienosti. Jos olen väärässä, voitte lukea siitä todennäköisesti siis tulevaisuudessa täältä ja jumala minut armahtakoon.

Atomisoijat (Atomizer)
Atomisoija on laitteiston toimivuuden kannalta tärkein osa. 510 atomisoijan ominaisuuksiin kuuluu oman käsitykseni mukaan parempi höyryntuotto kuin 901 mallin vastaavaan. Tosin ilmeisesti 901 malleissa taas etuna on nesteen maun parempi esiintulo. Omiin kokemuksiini perustuen väittäisin, että atomisoijan kunto on suurin yksittäinen tekijä laitteen hyvään toimivuuteen. Atomisoijia on 510mallisena saatavilla, hieman eri käyttötarkoituksia ajatellen, jonkin verran erilaisia.

Normaalin vastuksen atomisoija on mielestäni toiminut erittäin mallikkaasti. Se tuntuu riittävän erittäinkin sopivaan höyryntuottoon ja ainakin liberty flightsin kautta tilatut yksilöt ovat tähän asti toimineet ilman ongelmia. Näille atomisoijille luvataan maksimaalinen toimintakyky 40millin poltteluun asti. Sen jälkeen ilmeisesti alkavat hyytymään jossain määrin. Itse en ole pitänyt tarkkaa kirjaa kuinka paljon milläkin kolmella atomisoijalla olen poltellut, mutta uusimmassa ja ensimmäisenä käytetyssä en eroa huomaa. 30milliä nestettä olen varmasti reilu kahden viikon aikana saanut höyryteltyä, että periaatteessa toimintalupaus on tähän asti pitänyt.

Atomisoijia on myös olemassa ns. matalan vastuksen versioina, joita ei tunnuta missään suositeltavan käytettäväksi minkään akun kanssa (tästä tarkemmin akut -osuudessa.) Ilmeisesti näissä pitäisi olla parempaa höyryntuottoa kuin normaaleissa tms. Itse en siis kyseisiä atomisaattoreita ole tilaillut. Ja ainoastaan yhtä kokeillut, mutta siinä taisi olla jotain vikaa? (sulatti jumalauta tipin välitulpan :D )

Atomisoijia saa myöskin ns. korkean jännitteen versiona, jotka ovat tarkoitettu lähinnä modimaailmaan jännitteen nostajille. Nämä atomisoijat eivät toimi oikein, jos ollenkaan normaalin (~3,7v) akun jännitteen kanssa, vaan vaativat korkeamman jännitteen (5v ->) Sopivat myös omasta mielestäni, suuremman käyttöjännitteen mahdollistaman, nopeamman lämpenemisen ja paremman höyryntuoton ansiosta paremmin esim. driptippaamiseen. Suosittelen!
510malliin on saatavilla myös erilaisia tankillisia ja kiinteä tipillisiä atomisoijia sun muita härveleitä, mutta ajattelin pitää tämän tekstin perusjutuissa niin nuo kolme "perus mallia" saavat riittää. Näistä aloittelijalle suosittelen ihan normaalin vastuksen atomisoijaa kestävyytensä ja toimivuutensa ansiosta.

Atomisoijan toimivuudessa, kuten koko e-savukkeen, tärkeää on ns. airflow (tästä kivasta sanasta selvitystä lopussa). Eli jos kyllästät atomisoijan e-nesteellä tai jätät kokonaan putsaamatta, atomisoijassa olevat ilmareiät tukkeutuvat helposti ja savut jäävät parhaimmillaankin todella köyhiksi.

Aikaisemmin teksteissäni olen todennut että muutama tippa atomisoijaan auttaa saamaan paksummat savut ja ettei atomisoija saisi "käydä kuivana" Tämä pitää edelleen paikkansa, mutta MUUTAMAA tippaa tarkennettakoon vähän. Jos atomisoija on ollut pidempään käyttämättömänä tai olen putsannut sen huolellisesti, olen tiputellut atomisoijaan päivän ensilöylyjä varten kaksi tippaa. Jos säännöllisin välein vetelee höyryjä ja täyttelee tippiä, ei atomisoijaan välttämättä tarvitse lisäillä tippoja enää. Jos tipin päästää liian kuivaksi, höyryt maistuvat palaneelta tai saa tipin sisällä olevan vanun poltettua kiinni atomisoijaan on syytä tiputtaa yksi tippa ennen seuraavia savuja. Myös liian kuivana käyvän atomisoijan voi havaita jos atomisoija tuntuu käyvän normaalia kuumempana. Tämä siis omakohtaisena yleisohjeena. Ajan kanssa kyllä oppii pitämään atomisoijan ja tipin juuri sopivan kosteana koko ajan.

Jos ja kun (itsellä käy lähes päivittäin) onnistuu atomisoijan "ylitäyttämään" eli saamaan ilmareikiin nestettä niin paljon että nesteen pulina kuuluu imettäessa, ei hätää. Helpoin tapa atomisoijan nopeaan putsaamiseen on paperi ja omat, jo tupakansavun vaurioista kohisten tervehtyvät, keuhkot. Eli atomisoija irti, tippi siitä irti ja atomisoija tippiin sopiva pää edellä suuhun. Niin että kun puhallat niin perkeleesti tulee akkuun sopivassa päässä olevasta reiästä nesteet mäelle. Tämän pään voi siis luonnollisesti painaa paperia vasten toimitusta suorittaessa, niin ei roisku nesteet pisin poikin. Kun paperiin ei nestettä enää tule kannattaa suorittaa sama toimenpide, mutta painaa paperilla sen verran kovin reikää vasten että ilma tuleekin sivuilla olevista ilma rei'stä. Ja suorittaa kunnes nestettä ei atomisoijasta enää tule ja putsata atomisoija paperilla kunnolla, varsinkin kierteet kun ovat kohtuu hennot. Huomaa että atomisoijan sisälle (vastusosaan) ei parane sorkkia millään! (saa todella herkästi paskaksi.. kuulemma) Tämän isompaa putsaus operaatiota en omille atomisoijilleni ole tehnyt ja toimivat kuin uutena. Eli riittänee hyvin.
Yleisvinkkinä voin sanoa että jos tipin ja atomisoijan täytettyä ja yhteen liitettyä jostain välistä pulpahtaa edes hiukan nestettä ulos, on koko laitos kyllästetty nesteellä liian vahvasti ja savut eivät tule olemaan nautinnolliset.. eli eikun uusiks meni.

Tipit (Cartridge)
Tippejä on saatavilla jos jonkin muotoisia ja eri materiaaleista valmistettuja. Jokaiselle muodostuu oma suosikkinsa, tykästyy sitten normitippi höyryttelyyn, driptippaamisen ihmeelliseen maailmaan tai harrastamaan säiliötippejä/atomisoijia. Tässä osiossa keskityn normaalin 510atomisoijaan sopivan tipin käyttöön. Näitä on pääasiallisesti saatavilla litteitä tai pyöreitä malleja. Näistäkin jokainen varmaan osaa valita suosikkinsa. Todettakoon, että e-savukelaitepaketit ainakin liberty flightista ilman erillistä ilmoitusta toimitetaan pyöreiden tippien kera. Itse diggaan litteistä (chewer aka pureskelija kun tuppaan olemaan) Tilattua saa tietysti kumpia haluaa. Kannattaa kokeilla kumpiakin.

Itse olen höyrytellyt normi tipillä niin, että tipin sisällä tilattessa oleva imeytysvanu on paikallaan. Jotkut tämän tykkäävät poistaa, joka varmasti myös ihan "sallittu" keino, mutta omasta mielestä vanua käyttämällä saa paksummat höyryt, paremman maun suuhun sekä yhdellä täytöllä pärjään pidemmälle. Tuo vanun poisto tuo hiukan mieleen driptippauksen kaltaisen tuntuman, mutta käytän mieluummin metallisia driptippejä, jotka on kyseiseen tarkoitukseen nimenomaan tehty sekä myöskin normitippien säästämiseksi.

Vanun käytön yksi ongelma on helposti tapahtuva ylitäyttö. Ensimmäisiä kertoja tippiä täyttäessäni ei itsellä ollut hajuakaan minkä verran nestettä vanuun pitäisi liuottaa. Ajan kanssa kuitenkin tämänkin handlaa paremmin. Tässäkin tapauksessa jokaisella varmasti omia mieltymyksiä, mutta yritän selventää itselleni hyväksi havaittua täyttötapaa.
On hieman vaikea selittää tapahtumaa, mutta periaatteena on se että tiputtaa vanuun tippoja niin että se selvästi vielä ottaa vastaan nestettä, mutta on silti selvästi märkä. Kuivaan tippiin tämä on nesteestä riippuen (toisten nesteiden ollessa öljymäisempää ja toisten juoksevampaa) ~5 tippaa. Huomion arvoista on että pakasta vedettyyn tippiin menee muutama tippa enemmän, koska omaa ensimmäisillä käyttökerroilla vanu omaa hieman huonomman imukyvyn. Kannattaa myös pitää huoli että sisällä oleva vanu olisi tipin yläreunan tasolla (painuu atomisoijan vastuksen takia helposti syvemmälle), jotta se menisi mukavasti atomisoijan vastusosan ympärille ja saisi parhaan mahdollisen lämmön siitä. Jos kuitenkin käy niin, että tippi ui nesteessä, eli nestettä on vanun päällä nestemäisessä muodossa imeytymättömänä, on täyttö mennyt överiksi ja taas meni uusiksi.

Ylitäytön tapahtuessa ei hätä ole tässäkään tapauksessa tämän näköinen. Yleensä ylitäyttötapauksissa hukkaan menee vain hiukan nestettä. Eli kun olet uittanut vanusi läpimäräksi ja tipissä lilluu nestettä, tulee "airflow" olemaan taas täysin olematon ja suu suurella todennöisyydellä jo ensimmäisellä imaisulla täynnä nestettä. Tässä tapauksessa tulee vanut kiskoa helsveettihin tipistä ja puhaltaa jälleen paperia vasten ylijäämäneste ulos. Eli puhaltamalla paperia vasten saa homman hoidettua ja tarkastettua että tipissä oleva "tiiviste" pitää. Kun puhaltaa vanupuolelle, pitäisi selvästi tuntua vastusta, eikä ilmaa pitäisi tulla suurissa määrin suupuolelta ulos. Kaikessa näissä puhallusjutuissa yleensä pieni määrä nestettä saattaa tulla huuliin ja kielelle. Tämä ei ole mitenkään terveydelle vaarallista niissä määrin, ainoastaan semipaskan makuista. Litra tolkulla nestettä ei kannata imeskellä kuitenkaan (nikotiinimyrkytys). Vanun saa helposti kuivattua nesteestä puristelemalla sitä paperin sisällä. Tipin sisältäkin voi koittaa paperilla mahdollisesti siellä olevaa ylijäämää imeytellä. Vanu takaisin tippiin ja koittamaan uudelleen.

Akut (Battery)
Akkuja on erittäin laaja valikoima kiinteistä, johonkin tiettyyn kokonaisuuteen suunnitelluista akuista, modeihin tarkotettuihin "irtoakkuihin". Jälleen käsittelen aloittelevalle 510 -käyttäjälle sopivia perusakkuja, joita on saatavilla myös erittäin suuri skaala lähinnä mAh kapasiteettiinsa ja toimintatapaansa (automaattinen/manuaalinen) perustuen. Manuaalisessa akussa on jonkin sortin painike tai kytkin jota painetaan, että akku antaa virtaa atomisoijalle. Automaattinen taas tunnistaa imaisun ja aloittaa virranannon sillä perusteella. Hiukan erilaisen kokemuksen antavat. Sopivat kummatkin omaan käyttöön. Kannattaa koittaa molempia. Automaattinen omasta mielestäni soppeli sisähommiin, kun laturikin on lähellä. Manuaalinen enemmän HC -meininkiin nestepitoisiin iltoihin ja töihin yms.

Itse käytän pääasiallisesti manuaalista 750mah Riva -akkua peruslöylyihin. Erittäin hyvä perusakku joka tappaa talossa ja puutarhassa. Eli sopiva "AllRounder" kaikenlaiseen poltteluun. Käyttöjännitteenä 3,7v, jolla saa todella sopivan paksut höyryt ja akun 750mah pitää huolen että akku kestää yleensä koko päivän omilla höyryttelytottumuksillani (aamuhöyryt, safkikset, välihöyryttelyjä varmaan 80-120min ja iltahöyryt.) Myös töissä pärjää vaikka 13tuntisen vuoron hyvin yhdellä akulla. Suosittelen kuitenkin hommaamaan kolmen akun varaston, jolloin ei takuulla lopu akut huomaamatta kesken.
Omistan myös 280mah automaattisen 3,6v akun, jolla yleensä löylyttelen esim. leffaa katsellessani tai yleensä sisällä. Akunkesto omassa sisäpoltossani ollut 4-5tuntia.
Seuraavaan nestetilaukseeni ajattelin liittää Ego XL 900mah akun ja testailla sen kestoa, joka siis pitäisi olla vielä sopivasti tuota 750mah akkua pidempi. Siitä sitten myöhemmin.

Akun huoltotoimenpiteita en juuri ole harrastanut. Ainoastaan atomisoijan ylitäytön yhteydessä yleensä akun yläosaan ja kierteisiin saattaa jäädä nestettä, joka kannattaa pyyhkiä pois. Pakettiakkujen pitäisi olla niin suojattu, että itse akun sisään nestettä ei pitäisi päästä.
Akunlataukseen liittyen on monenlaista koulukuntaa Itse olen akkua lataillut vaikkei kokonaan olisi vielä loppunutkaan. En tiedä kuluttaako akkua nopeammin ja heikentääkö kestoa, mutta toistaiseksi ei ole ongelmia ollut. Ensilatausta suorittaessa kannattanee noudattaa valmistajan ohjeita. Esim nuo Rivan akkuja pyydetään lataamaan 6tuntia vaikka laturi jo vihreää valoa aikaisemmin näyttäisikin.

Matalan vastuksen atomisoijat (Low Resistance Atomizer)
Monessa yhteydessä olen törmännyt varoituksiin alhaisen vastuksen atomisoijien käytöstä minkään akun kanssa. Niitä ei siis tunnuta suositeltavan käytettävän vaikka akun specseissä kerrottaisiinkin että toimii matala vastuksisen atomisoijan kanssa. Kuluttaa akun huomattavasti nopeammin loppuun kuin ilmeisesti olisi suotavaa ja heikentää akun suorituskykyä kuulemma nopeasti. En ole ajatellut yhtään akkuani laittaa koekaniiniksi tällaiseen projektiin, eli neuvon viisaampiani kompaten olemaan käyttämättä.

"Airflow"
Parhaan mahdollisen höryttelykokemuksen saamiseksi on omasta mielestäni tärkein seikka on ns. Airflow. Eli ilman virtaaminen koko e-savukkeen läpi. Eli yksinkertaisesti jos ilmaa ei virtaa tarpeeksi suuhun ei myöskään savua tule sinne asti kunnolla saamaan. Mitään helppoa yleisohjetta tähän ei ole ja jokaisen tulee varmasti löytää omat mieltymyksensä tässäkin asiassa. Esimerkiksi kuitenkin tipin ja atomisoijan ylitäytön seurauksena on helposti huomattavissa kurluttava soundi ja vastus imettäessä on huomattavasti suurempi kuin mitä pitäisi (imaistessa tuntuu kuin joisi pillillä viiliä.) Savut jäävät tässä tapauksessa yleensä todella heikoiksi ja kaiken lisäksi saa yleensä suuhunsa nestettä. Joskus ongelma voi olla myös atomisoijan ja akun liitoksessa. Esim. tuon Mako Midini kanssa atomisaattorin adapteriin kiinni asti ruuvattuani huomasin, että airflow oli olematon ja vastus ihan tolkuton. Atomisoijaa hiukkasen aukipäin kiertämällä airflow parani omia mieltymyksiäni vastaavaksi. Nämä asiat olen itse havainnut merkittävimmiksi tuon ideaalin ilman virtauksen saamiseksi.
Oma mieltymykseni on että tipistä imaistessa vastuksen pystyy huomaamaan selvästi, mutta suurempaa eforttia imaisun suorittamiseksi ei tarvitse nähdä. Normaaliin tupakkaan nähden voisi sanoa että vastus on hieman vähäisempi. Tästä täytyy nyt uloslukea nuo korkeamman jännitteen atomisoijat, jotka itsessään jo hieman isomman vastuksen aiheuttavat.
Myöskin tämän asian ideaalista toteuttamista helpottaa ajan kanssa karttuva kokemus laitteen kanssa räpeltäessä sekä myöskin omat mieltymykset.

Toivottavasti tämä kirjoitus nyt vastasi edes joltain osin kysymyksiin ja selvitti ongelmia, jota tämän harrastuksen tiimoilta voipi syntyä. Heitänpäs parit kuvat tuohon vielä :)

901 Atomisoija ja tippi
510 Atomisoija ja tippi












510 Akku


901 Akku










Yleisimmät "modiakut"

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti