keskiviikko 4. toukokuuta 2011

Saatesanat (ensikosketus)

Tsädäm.. eli tarina jatkukoot.
Nyt on siis parit päivät vedelty "löylyjä" vanhojen tupakinsavujen sijasta. Ensin paketin sisältöön hieman.
Blackboksini siis saapui pari päivää sitten. Kannen avattuani, sisällön tarkastettuani ja hetken tuotetta tutkiskeltuani sain laitteen toimintakuntoon ilman ulkopuolista apua. Eli jos minä saan sen kasaan, kuka tahansa saa sen kasaan. Täytyy moittia, että mukana tulevasta ison postimerkin kokoisesta manuaalista ei juuri apua olisikaan ollut. Naurakaa toki tuo videokin, jossa hieman selostusta kokoamisesta, käytöstä ja näytettä savuntuotosta. Luokaton kuvanlaatu, mutta eikö siitä pääasia selviä.

Ensisavut tuotteesta (omena nesteellä) oli lievästi sanottuna melko "ätäkät". Liekö syynä sitten tottumattomuus kyseiseen tuotteeseen, liian vahvan nesteen valinta tahi lievä ylitäyttö. Kuitenkin muutaman käyttökerran jälkeen tuntui kurkku tottuvan potkuun ja oikeastaan itse rupesin sitä polttamattomina aikoina jo vähän kaipaamaankin. Myös nikotiinin pistävän "maun" pystyy tuntemaan kurkun perällä pidemmät savut kiskaistessa. Tätä tunnetta voisi verrata aikalailla esim. nikotiinipurukumin tai -tabletin aiheuttamaan kitalaen takaosan kirvelyyn, tosin huomattavasti lievemmässä määrin. Aluksi tunne oli lievästi epämiellyttävä, mutta parin päivän jälkeen sitä ei juurikaan edes huomaa. Toinen vaihtoehto on tietysti hommata nikotiinipitoisuudeltaan miedompaa nestettä. Tilauksen miedompien nesteiden osalta laitan itse menemään heti kun muutama, jo tuotteesta myöskin kiinnostunut, yksilö on saanut rahavarantonsa kuosiin kimppatilausta ajatellen.

Eli käyttöön..
Tuotetta ensimmäisiä kertoja käytettäessä on luonnollisesti aivan ulapalla siitä, miten paljon nestettä tulisi tippiin (imuosa/nestesäiliö) laittaa. Miten pitkiä savuja pitäisi ottaa? Kuinka paljon imua atomisaattorini kestää? Ym..
Onneksi tuotetta hetken käytettyään, pystyy jo huomaamaan mitkä asiat vaikuttaa savuntuottoon ja makuun.
Itse huomasin, että muutama tippa suoraan atomisaattoriin, tipin täytön yhteydessä, vahvistaa kivasti höyryntuottoa. Tätä myös jossain videossa suositeltiin, koska atomisaattori ei saisi kuulemma "käydä" kuivana.
Tipit toimitetaan tiiviin kumitulpan kanssa joiden tarkoitusta aluksi ihmettelin, mutta jälkikäteen hoksasin, että tippejä voi täyttää muutaman valmiiksi ja sulkea tulpalla odottelemaan päivän myöhempiä löylyttelyitä. Tipin sisällä oleva vanumainen aine ei, ainakaan uutenaan, tunnu ottavan nestettä kovin mielellään vastaan, joten tällainen "imeyttäminen" tuntui parantavan huomattavasti nesteessä luvatun esanssin makua suussa sekä myöskin höyryntuottoa. Tämä myöskin nopeuttaa löylyttelyyn ryhtymistä.. Pari tippaa nopsasti atomisaattoriin (joskaan tämäkään ei pakollista), esitäytetty tippi paikoilleen ja eikun höyryämään.
Joitain löylyjä samalla tipillä imaistuani, tuntui tipistä loppuvan imukyky lähes kokonaan, eikä savuja tuntunut tulevan kunnolla edes täydellä akulla, yllämainittu kikka poisti myös tämän ongelman. Tähän mennessä en vielä tiedä kuinka monta täyttöä tai henkosta yksi tippi jaksaa, mutta nyt olen parissa päivässä viitisen milliä poltellut kahdella tipillä, ehkä päivän verran tuota imeytystemppua käyttäen, eikä loppua tunnu näkyvän. Tilaukseeni laitoin myös varmuudeksi 25 tippiä, etteivät lopu kuitenkaan kesken :)
Myöskin jonkinlainen ominaisuus ainakin näillä laitteen mukana tulleilla tipeillä tuntuu olevan lievä nesteen läpi tihkuminen, eli reiästä josta höyry tulee, tulee myös ajoittain pieni nestetippa. Olen testannut voisiko ylitäyttö olla syynä, mutta tuntuu ettei silläkään ole suurta merkitystä. Esi-imeytetyt tipit tuntuvan tekevän tätä herkemmin, että jokin yhteys asialla on pakko olla. Itseä ei kyseinen ilmiö ole suuresti haitannut. Pyyhkäisee tipin vaan johonkin, mihin ikinä kokee sen moraalisesti oikeaksi tehdä. Itse käytän housun lahjetta :)

Akunkesto, videosta selviävällä höyryttelytavalla, on noin päivän luokkaa. Eli valmistajan lupaamat 12 tuntia akku tuntuu hyvin kestävän. Myöskään akun eliniästä ei ole niin ikään vielä tietoa. Myöskin yhden extra-akun liitin tilaukseen. Koska nyt tilanne on se, että toinen akku on latingissa ja toinen käytössä. Akun kohtuullisen pitkä latausaika (4-6tuntia), poistaa toisen akun puoleksi päiväksi pois käytöstä aika tehokkaasti, joten kolmannen akun ostoa suosittelen lämpimästi, ainakin jos omaa "askin päivässä" polttotarpeet. Olen tosiaan ollut nyt sairaslomalla, enkä ns. työpäivätestiä ole päässyt vielä suorittamaan, mutta huomenna siihenkin jo tarjoutuu mahdollisuus. Mahdollisista ongelmista akunkeston, tippien tms kanssa, pitkän työpäivän (13h) aikana palailen seuraavassa tekstissäni, koska nestepulloja tai vara-akkua en ajatellut roudata töihin mukanani. Varsinkin kun yksi akku, atomisaattori, atomisaattorin suojaholkki ja kolme esitäytettyä tippiä menee justiin sopivasti normaaliin pallmall -askiin.

Atomisaattoreita tuli kaksi, joista toisen pitäisi olla matalan vastuksen atomisaattori, joita käyttäjät ei tunnu suosittelevan käytettäväksi minkään akun kanssa, vaikka tämänkin akun ominaisuuksiin kuuluu kyseisen atomisaattorin käyttömahdollisuus. Toisaalta kun otan atomisaattorit käteen, en niistä mitään eroja onnistu löytämään. Kaikki reiät ovat saman kokoisia ja vastusosat näyttävät täysin samalta. Lievätkö sitten samoja atomisaattoreita kummatkin. Sitä, ovatko molemmat matalavastuksellisia vai normaaleja, en osaa kertoa. Tästäkin varmaan jatkossa parempaa tietoa luvassa.
Näille atomisaattoreille luvataan 40milliin asti normaali toimintakyky. Ilmeisesti niillä paikkeilla, polttotavasta riippuen, rupeaa teho heikkenemään. Ajallaan selviää sitten kauan nuokin kestää. Myös yhden ylimääräisen atomisaattorin tilasin, sekä PINKIN atomisaattorin suojaholkin :)

Tuotteen käyttö, ainakin näin aluksi, sisältää jonkin verran enemmän räpeltämistä ja mietintää kuin normaalin tupakan poltto. Eli normaalisti otat sytkärin ja röökiaskin ja painelet terassille, parvekkeelle tahi sikarihuoneeseesi, sytytät savukkeesi ja alat kiskoa. E-savukkeen kanssa homma tuntuu aluksi pelleilyltä. Kasaat laitteen, mietit mikä osa nyt meni mihinkin ja miten päin, täytät tipin ja nestettä on sormilla ja kohta silmässä, pari tippaa atomisoijaan ja sitten löylyille. Tästäkin toki saa nopeampaa ja helpompaa kun viitsii etukäteen tosiaan täyttää pari kolme tippiä valmiiksi, mutta täyttää nekin silti täytyy :/
Parissa päivässä kuitenkin homma on muodostunut rutiininomaisemmaksi ja varmasti viikon tai kahden jälkeen ei tarvitse miettiä asiaa sen enempää, kuin ennen muinoin tupakalle menoa.
Itse olen poltellut ulkona sekä sisällä. Sisällä saa miehekkäät höyryt, eikä hajuhaittoja ole. Emäntä, joka ei tupakoi, on ainoastaan todennut, että täällä tuoksuu hieman ummehtuneelle.. Tähän saattaa olla myös syynä että olen tosiaan maannut saikulla pari päivää ja pysytellyt pääasiassa neljän seinän sisäpuolella jatkuvalla syötöllä. Muuten hän on ollut tyytyväinen etten haise tupakalle eikä myöskään vaatteeni. Tietysti löylyttelyn voisi näin kesänkin tullessa ja itse tervehtyessä siirtää ulkotiloihin, niin maksimaalinen vaikutus myös lähimmäisiin saataisiin testattua. Pitääpä harkita :)
Pikku vinkki.. Tämä tuote on pakonomaisesti autossa polttaville loistotuote. Voit vedellä höyryt vaikka muita olisi autossa ja autosi jälleenmyyntiarvo nousee kun kärry ei haise röökille. thumbs up!

Sitten hieman vaikutuksista mieleen ja puutostiloihin..
Suuren osan tupakoitsijoista lempitupakkahan on safkis eli ruokasavut. Vaihtoehtoisesti pakollisia tupakoinnin paikkoja monelle ovat aamusavut, iltasavut ennen nukkumaanmenoa tai tapasavut (puhutaan puhelimessa, korjataan autoa/prätkää, juodaan kaljaa/kahvia tms)
Itselle pahimmat kompastuskivet lopetusta yrittäessä ovat olleet tapasavut, safkis sekä pakolliset, ennen nukkumaanmenoa saatavat henkoset. Näihin luulinkin tämänkin leikin loppuvan tämänkin tuotteen kanssa, varsinkin kun mietin edellisiä yrityksiä. Nikotiinipurkkaa ennen nukkumaanmenoa poskiin niin että muistutti hamsteria ja meinasi tukehtua aika ajoin, silti nikotiinivajareista kärsien koko yön. Toinen vaihtoehto ettei tarvitse peittoa yöllä, kun on laastareita piukassa. Lääkärin myöntämää reseptilääkettä en ala suuremmin edes käsittelemään, mutta sanotaan että oli niissä ampulleissa vettä tai jotain lääkettä tulos olisi ollut täysin sama.. poltto jatkuu.
Ensimmäiset pakkohöyryt tällä laitteella vetäisin ruoan päälle. Sopivat niksut, juuri aloitettu tupakkalakko takaraivossa, toisaalta mielenkiinto, mutta myös epäluulo uutta tuotetta kohtaan. E-rööki kasaan ja savuille. Ulos marssiessani tunsin itseni jotakuinkin urpoksi ja toivoin, että kukaan ei näe. Epäusko tuota metallista putkiloa, joka sisältää minimaalista elektroniikkaa ja jotain nestettä, oli aivan uskomaton tässä vaiheessa. Aluksi tuntuikin ettei tapahdu muuta kuin että kurkkua kuivaa, mutta jo muutamien henkosten jälkeen tunsin kuinka nikotiinivajarit tuntuivat sulavan tiehensä. Ai, jumalauta! eihän tää nyt näin voi toimia! Mutta kyllä se vaan toimi. Höyryt olivat mukavan pehmeät, höyryntuotto varsin riittävä imitoimaan oikeaa savuketta, kurkkutuntuma normaalia savuketta (sininen LM, valkoinen/kultainen marlboro ym) huomattavasti ärhäkämpi ja lopullinen arvosana fiiliksistä helposti normisavuketta paremmat. Sama toistui seuraavien safkiksien ja jopa iltasavujen yhteydessä. Ja ei, en herännyt yöllä löylyttämään. Se oikeasti toimii niinkuin pitikin! Yllätyneiden positiivisten fiilisten ja hetken kestäneen mäpystynoikeestilopettaanröökinvedon -lamaantumisen jälkeen soittorinki kaikille röökaaville tutuille.

Jännää oli, että monikaan tuote ei varmastikaan henkisistä syistä ole toiminut niinkuin on pitänyt. Uskonpuute tuotteeseen, tutun kädenliikkeen toteuttaminen tai vain se savun puhaltelu. Tämä kuitenkin ennakkoasenteista huolimatta toimi, jonka jälkeen iski taantuminen. Voiko tämä muka olla sitten terveellisempää kuin tupakanpoltto? Taas tuntien surffailu terveysfoorumeita ja tuotteesta tehtyjä kokeita etsien.. Mitään järkevää ja puolueettomalta tuntuvaa tarinaa en löytänyt. Sadottain höyryttelijöiden hehkutuksia maku- ja hajuaistien palautumisesta, tupakkayskän ja kurkkuliman katoamisesta tai aamuisten keuhkokipujen häviämisestä ja toisaalta "lääkäreiden" moitteita tuotetta kohtaa, jota ei ole missään kunnolla testattu terveyshaittojen tms varalta.. No tehkää sitten jumalauta niitä testejä, jos itkette ettei voi olla terveellisempää kuin tupakointi! Tupakkaa testaillaan harvasen päivä, todetaan että tappaa joo, mutta myyntilupa on ja pysyy. Tätä en ymmärrä.
Noh, jotta blogikirjoitteluni sävy pysyisi kuitenkin puolueettomana, kuten lupasin, lopetan avautumiseni ja aion itse jatkaa koemarsuna oloa tässä testissä, seurata vaikutuksia terveyteen ja mielialoihin kaikin puolin, ja ilmoittaa täällä kaikki mahdolliset muutokset ja vaikutukset suuntaan jos toiseen. Varmasti huomaan näitä muutoksia varsinkin terveyteen paremmin kun saan tuon keuhkoputkentulehduksen ja flunssan taltutettua ja pääsen tositoimiin työtupakoinnin, nestepitoisten iltojen ym suhteen.
Lokikirjamerkintä.. Kolmatta päivää ilman analogista eikä tekisi tippaakaan mieli. Hyvältä näyttä so far.
Palataan..

3 kommenttia:

  1. oho eipä ole äänet synkassa, mut mitäs me pienistä.. ei kuvanlaatukaan häikäise :D

    VastaaPoista
  2. Kiitos kivasta ja kädestäpitäen -informoivasta videosta ja blogista! Nim. Omaa starttipakettia odotellessa

    VastaaPoista
  3. PG:tähän on testailtu reilut 70vuotta.

    VastaaPoista